Joguines i infants


Resultado de imagen de corona
Quan adquirim una joguina per a un infant, hem de pensar en no limitar les seves capacitats expressives amb joguines que no donin joc a la creativitat, sinó que hem d'afavorir i motivar la seva capacitat per crear i innovar. Perquè d'aquesta manera els hi estem donant l'oportunitat d'exterioritzar el que senten, amb el cos, la paraula, el joc, el dibuix, la representació de qualsevol tipus... Hem de procurar posar a l'abast del infants elements i ambients estimulants perquè pugui desenvolupar la seva imaginació, i deixar fluir totes les potencialitats innates que posseeix amb totes les seves formes d'expressió. No s'ha d'aturar ni limitar la creació de coneixement, sinó potenciar les accions mitjançant la lliure creació i l'experimentació.

És comú deixar-se portar pels models comercials que ens mostren insistentment per la televisió i els catàlegs, però en la meva opinió, val més comprar joguines adaptades a l'edat i les necessitats evolutives de l'infant i deixar de banda les ofertes consumistes. Existeixen al mercat joguines alternatives a aquestes, pensades per afavorir el pensament significatiu, l'exploració i l'adquisició de noves destreses.

Quin criteri hem de seguir a l'hora de triar una joguina?

Una joguina, ha de ser segura, motivadora, atractiva i de joc lliure perquè el nen pugui treure totes les seves potencialitats. Es important tenir em compte:
  • L'edat de l'infant. 
0-3 anys; objectes de formes, textures i colors variats que estimulin l'atenció i l'experimentació. A partir dels dos anys i mig, joguines amb les que pugui reproduir situacions quotidianes (cuinetes, maletí de metge, cotxet de bebes, ninos...) atenent que el joc simbòlic adquireix el seu màxim protagonisme.
3-6 anys: el simbolisme dóna lloc alas jocs de regles, l'infant comença la seva socialització, així que s'han d'introduir jocs de regles, de diferents dificultats segons l'edat, per estimular la interacció.
  • La seguretat.
  • La durabilitat
  • La higiene (que siguin de neteja fàcil)
  • La estètica (defugint d'esteriotips)
  • La capacitat d'entretenir i divertir
Hem de pensar que moltes vegades els infants s'entretenen més amb objectes de rebuig que amb joguines molt elaborades, això té a veure amb les possibilitats d'imaginar que els hi dóna una i altra proposta. Mentre que una joguina el permetrà entretenir-se una estona, una caixa pot ser una casa, un cotxe, un avió, una cova... 
 I per a mostra un botó... 

Bones festes! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cuánto me alegro de que pintes conmigo en blanco y negro graffitis en los muros del planeta y, si falta un color en mi paleta, regálemelo tú (J. Sabina)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...